2007. április 21., szombat

Fejlesztések Donovalyn 2007-2010

Pár gondolat a Donovaly fejlesztésekről...

Itt is, mint Magyarországon, meg kell különbözteni két fejlesztés/tervezés típust: a reálisat és az irreálisat.
A reális fejlesztések csoportjába tartoznak a következőek:
- tavasszal épül a FUN ARENA ami nyári adrenalin park, többek között bobpálya, kötélpálya, felfújható csúszdák, stb lesz majd benne
- nyári FUNPARK építése, amely el is kezdődött a PATTY SKI mellett
- régi Zvolen pálya újraépítése 2008 vagy 2009-ben, amely közvetlenül a Sport szálló mellől indul.
- új felvonó építése amely összekötné a két pályarendszert, ugyanis ez most nincs a legjobban megoldva. Egyik irányban viszonylag könnyen át lehet menni, de a másik irányba sokat kell gyalogolni. (kb. 300 m). A felvonó alsó állomása közvetlenül a Patty Ski felvonó aljában lesz, így az apartmanokból kilépve egyenesen a felvonó mellett találja a síelő. (fekete vastag vonallal jelölve a térképen)
- víztározó megépítése a pályák aljában 2007-2008-ra
- 2007-08 új hóágyúcsatlakozók kiépítése, így sokkal gyakrabban tudnak hóágyúzni, javítva a pályák minőségét
- Patty Ski pályák is hóágyúzva lesznek a következő szezontól, az idei katasztrófális télből tanulva. Eddig azt hittük, hogy nálunk mindig lesz annyi hó hogy simán kibírjuk a telet. Hát az idei tél megmutatta, hogy nincs így, tévedtünk.
- új pályarendszer , összekötés Liptovské Revuce síközponttal. 2008-2010 között. Ha ez megvalósul akkor Donovaly lesz Szlovákia legnagyobb síközpontja. A tervek el is készültek, az engedélyeztetés folyamatban, de ismerve a szlovák viszonyokat, ez akár hosszú évekig is eltarhat.
- új 4 csillagos szálloda építése a nagypálya mellett. (építkezés elkezdődött)
- 4 vagy 5 új apartmanház építése, melyek hozzájárulnak a szálláskapacitás bővítéséhez, de a szolgáltatásokéhoz már kevésbé. Erről lásd alább.



Pár az irreális álmodozások közül
- termál welness aquapark -nincs termálvíz, ideszállítása irreálisan drága lenne
- focipálya , ez annyira nem drága , de minek?
- rénszarvas farm telepítése. A polgármester ebben ügyködik, még az északi sarkvidékre is elutazott emiatt. Rénszarvas, nyáron, Donovalyn?


Apartmanok


Ha valaki járt már Donovalyn, akkor feltünhetett hogy mennyi apartmanház van itt. Jelenleg még minimum 4-5 épül, vagy épülőben van.
Mi a legnagyobb baj ezekkel? A beruházók felépítik az új épületeket, drágán eladják, majd az új tulajdonosok kínlódnak a kiadással. Nem tudják hatékonyan reklámozni, kihasználni őket. A másik probléma, hogy nincs semmi plusz szolgáltatás az apartmanokban. Ha van is étterem, akkor már az is jó ha működik (lásd Spiezovec). Ezenkívül semmi. Talán csak 2 apartmanházban van plusz szolgáltatás, Almet és Safran.
A pályák kapacitása sajnos egyelőre nem tud lépést tartani a szálláskapacitás növekedéssel, de ha minden jól megy akkor 2 éven belül ez is változni fog.

Egyelőre ennyi infót tudok, de ahogy változik valami azonnal közzéteszem, itt a blogon.

Update május 11

A legújabb információk szerint a Zahradiste oldalon egy új felvonót terveznek.
A jelenlegi D felvonó melleti erdős részt kivágnák, kb 150 m-es sávban és új felvonót (3 v. 4 üléses) illetve pályát építenek.

Nincsenek megjegyzések: