2007. április 16., hétfő

Szolgáltatások a Magas Tátrában

Az idén húsvétkor meglátogattunk pár szlovák síközpontot, mert a munkánk miatt nem tudunk szezonban távozni Donovalyról.

Nagyon jó szállodában laktunk, Gerlachov mellett, ezzel nem is volt semmi baj, így erről egyelőre többet nem írok.
Ami viszont csalódást keltett a meglátogatott síközpontokban a szolgáltatások hiánya illetve minősége.


Tatranska Lomnica Tátralomnic TLD síközpont, a Magas Tátrában.
A RENTA real estates as. a síközpont bérlője, egyelőre 5 évre, évi 30 millió szlovák koronáért, ami több mint az eddigi nyeresége volt (20 millió SK). A síközpont tulajdonosa szlovák államvasutak.
Ami a felvonókat illeti, egyelőre nem lesz változás, amíg nem fogják szabályozni a nemzeti parkokban levő építkezéseket, engedélyeket, mert most építési tilalom van, vagy inkább mondjuk úgy bizonytalan a helyzet.
A felvonók nem változtak, de amióta új a bérlő és a management (van szerencsém őket ismerni) nagyon szembetűnő a fejlődés a szolgáltatásokban. Új, osztrák minőségű büfé, jó kajákkal, jégbárral, cigányzenével stb. Apropó cigányok. Nem semmi látvány volt 1700 m magasban látni egy komplett zenekart, amint cipelik a felszerelésüket, kiöltözve :)))





Árak: minden nagyon drága , szlovák viszonylatban kiugróan drága. 1/2 literes kóla 50 Sk, ami hihetetlenül sok.
2 kávé, 2 üdítő 200 Sk ami majdnem 7 EUR. Ennyiért Ausztriában is lehet kávézni.

A felvonók kapacitása sajnos nem elegendő. Itt tapasztaltam meg első alkalommal mi az a sorállás, min. 30 perces volt, a családom is csak 2 x csúszott, utána már nem volt kedvük sorbanállni.


Strbske Pleso Csorba tó - Parksnow

Itt is minden lepukkadt, régi, itt sincs SEMMI fejlődés a szolgáltatásokban. ( felvonókat nem néztem, ugyanis csak a család síelt)
A szállodák régiek, sehol egy új épület, fejlesztés. Minden lerobbant, agyonhasznált , utolsó fejlesztés több mint 20 éve, talán. Mintha az épületek tulajdonosai, bérlői nem törödnek semmivel csak a minél magasabb profit, fejlesztés semmi.

Ennek ellenére nagyon sokan látogatják, csak úgy gyalogosan, a síelők alig kb. 20%-át tették ki a látogatók tömegéből.
A természet sem az igazi, mert pár éve egy nagy vihar végigsöpört a Magas Tátra erdei felett, letarolva egy nagy részt.Nagyon szomorú látvány.

Megnéztem pár síkölcsönzőt is, hát ebben is csalódtam. Régi lécek bakancsok, kis üzlethelyiségek, gyenge infrastruktúrával. Erre a témára van kis rálátásom, részletek majd máskor... A gyerekek viszont jól szórakoztak, volt egy motoros szán kölcsönző 150 Sk/5 perc áron.


Chopok JUH - Chopok dél
A síközpontot nemrég összekötötték Jasna síközponttal így most már megoldott az átjárás a két pályarendszer között.
Sajnos a síközpont szolgátatásaiban nagyot csalódtam. Millió ember, autók összevissza, az út 2 oldalán, alig lehetett közlekedni, parkolásról nem is beszélve.

De ez még hagyján, a felvonó aljában levő szolgáltatások... brrrr. A büfében egy kiszolgáló aki LE SEM TETTE a telefont amíg kiszolgált minket , eredetileg kajálni akartunk, de amint láttam hogy folyamatosan beszélget, elment a kedvem. Amúgy minden lepukkadt, ronda, koszos benyomást keltett.
Utoljára 10 éve voltam ott, de mintha megállt volna az idő.

A pályákat nem néztem, de volt egy új 3 v. 4 üléses felvonó, a régit erre cserélték le. Érdekes a régi felvonó talapzata megmaradt, nem bontották le, párhuzamosan futva az új alapokkal.




Nincsenek megjegyzések: