2007. április 17., kedd

Pusztító tűz Donovaly és Stare Hory között



Vasárnap délután tűz ütött ki a Donovaly-t körülvevő erdőkben egy eldobott, égő cigarettacsikk miatt.
A rendőrség szerint az eldobott csikk az egyik buszmegállóban várakozó utastól kerülhetett a földre és onnan tovább terjedt a tűz. Eddig 113 hektáron pusztított a tűz. Az oltásban több mint 130 tűzoltó vett részt. Munkájukat nehezítette a különösen nehéz terep, ugyanis van, ahol semmilyen eszközzel nem közelíthető meg a tűz csak helikopterrel. 5 helikopter segíti az oltást, köztük a szlovák hadsereg 2 gépe is.
A Besztercebánya és Rózsahegy közötti út teljesen le van zárva, az útra omló sziklák és fák miatt. A forgalmat elterelték Sturec irányába. Az autómentes utak nagyon hangulatosak, nincs bűz, zaj, egyszerűen ideális. De jó lenne, ha ez így is maradhatna! Ha legalább a kamionokat kitiltanák erről az útról, az már nagyon sokat segítene.
A Rózsahegyen lévő papírgyár miatt nagyon nagy a kamionforgalom, naponta t
öbb száz fával megrakott kamion halad át Donovaly-n.
A tüzet a mai napon sikerült megfékezni, de néhol még ég, parázslik az erdő. Szerencsére éjjel hideg van (kb. +3 Celsius), viszont napközben a gyönyörű napsütés nem igazán segíti a tűzoltók munkáját.
Több mint 3 hete nem esett az eső, nagyon száraz minden és csak csütörtöktől várható csapadék. Ez várhatóan véglegesen megoldja a problémát.


Egy fontos kérésem lenne mindenkihez: ha az erdőben járnak, SOHA ne gyújtsanak tüzet, csak az arra kijelölt helyen, és távozáskor bizonyosodjanak meg arról, hogy a tűz már nem ég.
Emlékszem, gyerekkoromban mindig levizeltük a parazsat távozáskor. Persze a szüleink tudta nélkül, de ez is segített. :o)


2007.4.17
Mai infó: Sikerült eloltani a tüzet, becsült kár kb. 6 millió Sk. Pár tűzoltó járőr még marad, ellenőrizni az erdőket.

2007.4.21-23
A mai napon ismét feléledt a tűz Staré Hory közelében de sikerült eloltani, potom 3 nap alatt.






Óvjuk és védjük a természetet.




Nincsenek megjegyzések: