2007. április 17., kedd

Vörös Kolostor Červeny Klaštor



„1 napos kirándulások” - sorozat első része


Útvonal: Donovaly- Ruzomberok - Liptovsky Mikulas - Poprad - Cerveny Klastor, távolság kb. 150 km, részben autópályán.

A kolostor elég messze van Donovalytól, de megéri ennyit autózni, mert itt nemcsak egy kolostorról van szó, hanem egy egész napos programról.

Pár szó a múltjáról (forrás www.pieniny.sk ):

Vöröskolostor nemzeti emlékhely. Karthauzi és kamaldulenzi szerzeteseké volt, két elkülönült időszakban birtokolták
.

Vöröskolostor eredetileg, 1320-1563 között, a karthauzi rendé volt (a rendet Szent Brúnó alapította 1084-ben). Az első karthauzi kolostort a Szepességben 1305-ben építették a Létánfalva (Letanovce) melletti Lethonkövön (Kláštorisko), a Káposztafalvi-mészkőhegységben, mai nevén Szlovák-paradicsomban (Slovenský raj). Később a rend ajándékba kapta a szepességi Lehnic (Lechnica) települést, és a falu határában, 1305-ben elkezdték építeni második kolostorukat - a Vöröskolostort (nevét a vörös cserépől kapta, amellyel János - a kolostor első priorja - javaslatára befedték a kolostort).
Mindkét kolostort félreeső helyen építették fel, mivel a karthauziak a legszigorúbb, önmegtartóztató életmódú szerzetesrendek közé tartoztak. Könyvmásolással foglalkoztak, és a magyar és lengyel uralkodóktól fokozatosan szerezték meg előjogaikat (halászat a Dunajecen, malomlétesítés, sörfőzés és igazságszolgáltatás).

A kolostorban egy kis múzeum működik, jelenleg átépítés alatt áll. A régmúlt falusi élet kellékeit, öltözékét, szerszámait mutatják be 2 teremben.
Igazából nem nagyon látványos a kolostor, de azért akad látnivaló bőven. A helybéliek nagyon érdekes dialektust használnak, ami nagyon hasonlít a lengyel nyelvhez. Volt hogy nem értettem minden mondatukat, és rá kellett kérdeznem többször is.

Idegen nyelvtudás, hááát … , az nem sok volt a környéken. Sajnos ez eléggé általános Szlovákiában, ebben van a legnagyobb lemaradás, de erre még a későbbiekben visszatérek.
Belépő felnőtteknek: 20 Sk. Fényképezőgépért és videokameráért is fizetni kell.
Egyáltalán nem megerőltető, kisgyerekkel sem jelent gondot a túra.


A környék másik nagy attrakciója a tutajozás a Dunajec folyón. A tutajozás, mint turista látványosság a 19. század óta ismert.
A tutajozás közvetlenül a kolostor mellől indul és 1,5 órát tart, a vége pedig, a szlovák- lengyel határ mellett van.
Onnan vissza gyalog, kerékpárral vagy busszal lehet közlekedni.
Mi sajnos április elején voltunk itt, akkor még nem működött.



Nyitvatartás április 15.-től: minden nap 9 és 17 óra között. Akkor is tudtuk, hogy zárva lesznek, de azért mégis elmentünk körülnézni. Májusban viszont ismét visszamegyünk, és akkor majd részletesen leírom az ott tapasztaltakat.
Addig is itt vannak az árak:

tutajozás felnőtteknek: 250 Sk, gyerekeknek: 100 Sk.
kerékpárkölcsönzés: 100 Sk/óra.



Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: